tiistai 3. marraskuuta 2009

1.-3.11.2009 Phnom Penhin vesifestarit (12622km)

Kyseessä on siis yksi Kambodzan suurimmista vuosittaisista tapahtumista. Vesifestivaalin (Bon Om Tuk) ajankohta vaihtelee vuosittain ja sitä vietetään sadekauden loppumisen ja kalastuskauden alkamisen kunniaksi. Samalla päästään todistamaan ainutlaatuista luonnonilmiötä, kun Tonle Sap -joen virtaussuunta kääntyy kohti merta. Tätä ajankohtaa aiemminhan joki on virrannut kohti Tonle Sap-järveä.

Kuten jo aiemmin kerrottiin, porukkaa täällä on aivan älyttömissä määrin. Kaupunkiin on kerääntynyt miljoonia ihmisiä myymään tuotteitaan, osallistumaan Vesifestareiden dragon-melontakisoihin tai muuten vaan hengailemaan pääkaupungissa. Melontakisoihin oli ilmoittautunut noin 400 venettä. Veneitä on hyvin erikokoisia, "tavallisesta" 20 hengen veneestä jopa 50-70 hengen veneisiin. Aiempina vuosina täällä on kuollut melojia veneiden kaaduttua. Uimataito ei tietenkään näille melojille ole itsestäänselvyys, eikä täällä tietty mitään pelastusliivejäkään käytetä. Nähtiin juuri eilen yhden veneen uppoavan kesken kisamatkan, ei tietoa hukkuiko joku melojista. Joen virtaus on kova, joten jos pinnan alle painuu, saattaa käydä todella huonosti.

Ilmeisesti edes paikallisilla ei ole tietoa, mitä melontakisan voittajille on luvassa palkkioksi, siis jotain muuta kuin ääretöntä glooriaa ja siunausta seuraavalle vuodelle (ehkä siinä onkin jo riittävästi...). Yleisö joen rantamille tuntuu olevan aika erillään itse kisasta, ei paljon kukaan kannustanut joukkueita tai muutenkaan ilmaissut erityistä innostusta. No, veneitä on kisannut joella kolmen päivän ajan klo 6-16 välisenä aikana tauotta, joten ehkä siinä jossain vaiheessa päivää katsojien mielenkiinto herpaantuu hiukan...

Festareiden avajaisissa on läsnä myös tämän maan kunkku Norodom Sihamon, joka huristeli kunkuille tuttuun tapaan autolla noin 200 metrin matkan palatsiltaan juhlapaikalle auton kattoikkunasta heilutellen. Kuningas ei täällä tunnu nauttivan niin valtavaa kansansuosiota kuin Thaimaassa, häntä on paikalliset jopa hiukan mollanneetkin. Kunkku on täällä edustuksellinen, ilman juurikaan valtaa maan asioihin. Todellista valtaa täällä ilmeisesti käyttelee pääministeri Hun Sen, joka on ollut vallassa vaatimattomat kolmisenkymmentä vuotta. Ministeri on kuulemma rikas kuin mikä ja vähän vaikuttais siltä, ettei joka asiassa ole sillä puhtaat jauhot pussissa...

Esimerkkinä tuossa Phnom Penhin keskellä karttojen mukaan on kohtuukokoinen järvi (500m halkaisija). Hun Sen päätti myydä järven korealaisille. Asiasta ei suuremmin keskusteltu asukkaiden kanssa. Tällä hetkellä järvi on jo melkein imetty kuiviin ja tilalle rahdattu hiekkaa tarkoituksena rakentaa paikalle pilvenpiirtäjiä. Käytiin paikan päällä katselemassa ja paikallinen asukki kertoi, että järvessä asusteli aiemmin jopa krokotiilejä. Hänenkin kotinsa ja perheensä ajetaan paikalta pois ja korvaukseksi saavat $8000/perhe. Tuolla ei kuulemma osta kuin muutaman neliön PP:n keskustasta. Se on Vanhasen tuppeensahatut laudat pientä...

5 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Irri ja Kuninkaat!

Otsikolla voi vaan ihmetellä miten se nainen onnistuu matkustamaan maailman ääriin päästäkseen juhliin joissa kunkku esiintyy. Swasimaan kuuluisa haaremi-kuningas on niin ikään bongattujen listoilla. Naapurin Kalle XVI on aika kesy näihin kikkailijoihin verrattuna. Sitä näkee kun vaivautuu Treen keskustaan oikeaan aikaan...

Marraskuu on alkanut hivelevän kauniina. Päivät on kirpeän aurinkoisia ja aamuisin täysikuu valaiseen tienoon. Sateista ei tietoakaan.

Iso syleily yli maailman
Annelta

Asko & Irina kirjoitti...

NO. Mitähän minun pitäisi miettiä tollasen "kunkkumagneetin" seurassa. Eli joko olen itsekin jonkinsortin kuninkaallinen tai aikani on aika pian koittanut.

Marleena kirjoitti...

Aah, pääsin vihdoin reaaliaikaan kirjoituksissa! Todella hyvää settiä ja hauskaa näyttää teillä olleen, kuten on tarkoituskin :)
Samaa rataa vain kirjoituksissa, että pysytään kärryillä ja ettei tule niin kova ikävä ;)

-Marleena

Anonyymi kirjoitti...

kunkkubongari! :) tulipa hauskoja muistoja taannoiselta swazireissulta mieleen...

asko, näiden kunkkujen kastiin ei kannata haluta. kunhan irri alkaa bongailla jotain fiksuja kunkkuja, (onko niitä!?) ni sit alkaa sunkin aikas olla lähellä... ;)

rutistuksia,
mia

Asko & Irina kirjoitti...

Marleena, Mia & Anne:
Kiitos kun jaksatte lukea ja kommentoida, ikävä on täälläkin teitä kaikkia! Jäädään odottelemaan, milloin lennähdätte tänne päin meitä tapaamaan! =)

Haleja ja rutistuksia sinnekin!