maanantai 2. marraskuuta 2009

1.11.2009 Matkailua Kambodzassa (12622km)


Pelättiin pahinta matkalla Siem Reapista takaisin tänne pääkaupunkiin, koska Vesifestareiden vuoksi kaupunkiin odotettiin noin kahta miljoonaa ylimääräistä ihmistä muista osista maata. Otettiin halvin mahdollinen bussi viidellä dollarilla ja olimmekin ainoat valkkarit kyydissä. Matkalla soi tuttuun tapaan paikallinen karaoke. "Tutustuimme" bussissa myös pieneen paikalliseen tyttöön, joka matkusti äitinsä kanssa ja ihmetteli valkoisia naamojamme. Yhteistä kieltä ei tietenkään ollut, mutta loppumatkan pikkutyttö nukkui Irrin sylissä. Aikamoinen söpöläinen.

Bussi pysähtyi matkalla myös tähän asti eksoottisimpia herkkuja tarjoaville "huoltsikoille". Ensimmäisessä tarjottiin höyrytettyä kilpikonnaa omassa kuoressaan (ei maistettu). Toisessa paikassa oli jos jonkinlaista toukkaa, matoa, hämähäkkiä tai muuta örkkiä.Suurin osa tarjottavista oli jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen pannun kautta, mutta pikkutytöillä oli kyllä lemmikkinä yksi kunnioitettavan kokoinen örkki, kuten kuvasta näkyy. Hämähäkki oli rauhallinen ja myös minä pitelin sitä kädellä (yksi toive toteutunut!). Tytöt osasivat kertoa hämpyn olevan paikallinen tarantella, nimeltään Aping. Purematonta mallia, koska myrkkyhampaat lienee :/ poistettu. Aika jännä örkki! (Niin Julia, mähän sanoin, ettei täällä ole haitaksi mitään gekkoja isompia...).

Kahden miljoonan ihmisen tunkeminen samaan kaupunkiin voisi ennakoida ennennäkemätöntä ruuhkaa. Säästyttiin kuitenkin suuremmalta odotukselta. Ainoa, että jouduttiin odottamaan bussissa noin 50km päässä kaupungista odottaen paikallisten poliisien päätöstä siitä, mitkä autot ja ketä kaupunkiin päästetään. Paikalla vierähti vain noin tunti, kunnes poliisit päättivät laskea kaupunkiin bussit. Tiellä ei siis ollut minkäänlaista ruuhkaa missään vaiheessa, vaan kaupunkiin menijöiden määrää yritettiin jollain lailla kontrolloida (kontrolloinnissa lienee epäonnistuttu, porukkaa on kuin pipoa...no, työllisti sentään paikallisia sinivuokkoja). Seisokin lisäksi bussit ohjattiin poikkeuksellisesti parkkiin kaupungin laitamille, jonne olikin jo kokoontunut runsaasti riivaajia. Järjestely vaikutti rahakkaalta niille kymmenille tuk-tuk-kuskeille, jotka olivat puskaradion välityksellä saaneet tiedot bussien saapumisesta paikalle. Tappelu turistien rahoista oli veristä.

6 kommenttia:

Asko & Irina kirjoitti...

Tuota bussikuskien, poliisien ja taksikuskien "yhteistyötä" voitaisiin joissain maissa kutsua korruptioksi.

Anne kirjoitti...

Ihania ja hui-reaktion aiheuttavia kuvia. Mutta mitä suurempi sen siedettävämpi. Luulisin. Niin kauan kuin se ei pure.

kiitos taas näistä kokemuksista, mielikuvitus piirtää ruuhkan ja sen hässäkän.

Ja Irrin kielipään tuntien se puhuu kohta paikallista kieltä...

Anonyymi kirjoitti...

Hmm! Kaveri uhkas kerran ottaa mun kilpikonnan mukaan rapujuhliin kun oli unohtanut ostaa rapuja... Nähtäväst se olisikin ollut ihan hyvä idea.

T. Marie

Marika kirjoitti...

Oisitte kuullu(tai ehkä kuulittekin), minkä paniikkikohtauksen mä sain kun Antti tuli näyttämään mulle sellasta kahden sentin lukkia(jalkoineen). Mitä olis huuto ollu tollasen nähdessä, hyi olkoon! Arttu totesi: siisti hämähäkki! Meillä on täällä rottasota ja yksi on jo saatu satimeen. Saisikohan siitä hyvää pöperöö??

Anonyymi kirjoitti...

Melekonen hämähäkki. Onneks kuitenkin oikein päin ;)

T. Jarkko

Asko & Irina kirjoitti...

Anne: Toisilla on kielipäätä ja toisilla viinapäätä. Molemmat tositärkeitä.
Marie: Joo, kun on tollasii (kilpikonna)kavereita, niin ei tarvii vihamiehii alkuunkaan :) Vitsi, vitsi.
Marika: Saitte siis Antin satimeen? Ja Artulle tiedoksi, että jos tollanen purasee, muuttuu hämähäkkimieheksi ;)
Jarkko: Riippuu, miten päin mies oli kuvassa, mutta kyllä se Salmisen Simo yleensä tietää. Kuten Simot yleensäkin...