keskiviikko 4. marraskuuta 2009

4.11.2009 Katkelmia Kambodzan öistä (osa1)...(12622km)

Huh. Joe lähti viime lauantaina kotia kohti ja maksa-arvot palasivat lähes normaalille tasolle. Phnom Penhissä ja Siam Riepissä vietetyt pitkät illat ottivat koville. 4-5 illan aikana kertyi baarilaskua, mutta myös henkistä pääomaa. Tavattiin muutamia paikallisia nuoria, joten maailma avartui taas muutaman pykälän. Yleisesti kielitaito (englanti) on jokseenkin huono, yllättäen jopa nuorilla. Joten kielitaitoisen tavatessa kannattaa ottaa kaikki irti.

Ekassa hostelissa istuimme Joen kanssa yläkerran käytävän sohvalla ja vieressä ahersi paikallinen poika läksyjen parissa. Jutusteltiin Joen kanssa niitä näitä, kun kaveri laittoi kirjat kiinni ja hyppäsi sohvalle seuraamme. Aloimme jutustelemaan, vaikka kielitaito ei tällä kertaa ollut kovin hyvä. "Poika" paljastui 24-27 vuotiaaksi (mut kun nää on kaikki NIIIIN pienikokoisia) opiskeli yliopistossa taloutta ja markkinointia ja tavoitteena oli ehkä joskus aloittaa hotellibisnes. No siinä samassa kävi ilmi, että kaveri oli töissä kyseisessä hostelissa. Tässä tiivistettynä kaverin rutiinit. Herätys 05.30, jonka jälkeen työskentelyä hostelissa. 8.30-17 koulua, jonka jälkeen takaisin töihin. 22.00 työt loppuu, jonka jälkeen tehdään kotiläksytläksyt, jonka jälkeen nukkumaan. Nukkumapaikkana hostelin kolmannen kerroksen ulkoterassin sohva. Niin, juuri se samainen, missä Joen kanssa nautittiin oluitamme. Uuups, oltiin siis kaverin kodissa. Kuukaudessa 1 vapaapäivä ja palkka $60/kk. Tuolla palkalla on jo pakko saada ruuat työpaikan puolesta. Toki koulutarvikkeet pitää sitten ostaa itse. Ja mikä parasta kaveri säästi viime kuussa palkastaan $40, jonka lähetti perheelleen maaseudulla. Että silleen. Ja olen jokseenkin varma, että hän kuuluu kuitenkin parempaan puoliskoon.

Hostelia pyöritti muuten varsinainen "Mamasita", paikallinen vanhempi naishenkilö, jolla KAIKKI narut hallussa (siis paikallinen kummisetä). Henkilöstö koostui paikallisista (mahdollisesti opiskelijoita), palkka siis luokkaa $60/kk. "Työläisellä" ei ollut oikeutta mennä kassalle, vaan kaikki rahaliikenne kulki Mamasitan kautta, ainoastaan perheenjäsenet, jotka työskentelivät olivat tarpeeksi luotettuja rahankäsittelyyn. Tiedättekö miltä näyttää, kun Mamasita vetää 4cm paksun nipun dollareita takataskusta (ei siis mitään $1 seteleitä)? No, se näyttää HÄRSKILTÄ 4 senttimetriseltä. Siinä tulee länsiturrellekin nöyrä olo... Miten tän nyt sanois nätisti, kyllä se kokoomuslainen löytyy täältäkin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Tuli vähän perspektiiviä. Just valitin miten huonosta palkasta suurin osa menee bensaan et töihin päsee... Ja tajusin siis äsken et sen 60€ (siis tuon pojan kuukausipalkan)mä laitan yhellä kerralla tankkiin.

t.itsensä kiittämättömäksi tunteva marie

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin! Mä taidan kuitenki käyttää euroja. Mut kuitenki!!

Anne kirjoitti...

Tänään on Suamesa Nenäpäivä, joten kaikki kynnellekykenevät laittaa omat maalliset mammonansa likoon edes kerran vuodessa! Kirkon Ulkomaanapu hoitaa sitten keskitetysti sen avustamisen puolestamme...sillä ahdistumatta omasta hyvästä osastaan ei tekstiänne voi nieleskellä. Jumankekka jos ketään joka tätä lukee ajattelee ettei MULLA ole varaa antaa mihinkään keräyksiin.

Ja muuten mitä kunkkuuteen tulee, niin retki down under paljastaa onko Irrin rinnalla kuningas vai kerjäläinen? Eller? Mä taidan tietää jo, mutta paljastettaneen se sitten puolen vuoden päästä.

Lumi tuli kotimaahan tänne eteläänkin. Lapset on aivan innosta piukkana.

Asko & Irina kirjoitti...

Häh? Nyt ei menny perille tuo Annen kommentti...
Marie: Sellaista se elämä on, tasan ei käy onnen lahjat, me satutaan vaan olemaan sillä paremmalla puolella...

Toivottavasti lumi pysyy maassa. Ajelkaa autoilla muilla välineillä varovasti!

Hanna kirjoitti...

No, ehkä nenäpäivän tuotto menee sitten perille? Miten on UFF:ssä..

http://fi.wikipedia.org/wiki/UFF
t.Hanna

Anne kirjoitti...

Niin juuri kuin hanna mietti, että me jotka ollaan täällä ja ahdistutaan kun kuullaan ihmisistä joilla asiat on niiin paljon huonommin, voidaan kantaa kortemme kekoon jotta heikompiosaiset saavat kohdistetusti jotain osuutta länsimaalaisesta vauraudesta. Te olette siellä paikan päällä kuluttamassa turistirahojanne heidän hyväkseen. Vaikkette tietysti voikaan vaikuttaa kuin yhden tai muutamien tuloon. Me emme, joten annamme omistamme edes himpun KUA:n tms. kautta hyväntekeväisyyteen.

(selvensikö:)