lauantai 6. helmikuuta 2010

1.-5.2.2010 El Nido, Palawan, Filippiinit (36184 km)


Varoituksen sana kaikille lukijoille: jos olet taipuvainen kateuteen, älä jatka lukemista tai ainakin jätä kuvien katselu vähemmälle, seuraava kuvamateriaali nimittäin saattaa vihertää naamaa ja aiheuttaa jonkinlaisia harmistuksen tai kateuden tunteita. Nämä tunteet ovat normaaleja ja niitä voi lievittää pakkaamalla Samsoniten ja varaamalla pikaisen lentolipun mahdollisimman kauaksi. Matkaoppaiden selaaminen saattaa myös lievittää ahdistusta. Elikkä meitä täällä potuttaa, että talvi Suomessa on ollut tänä vuonna niin hieno, emmekä ole yhtään edes päässeet ilkkumaan teitä räntäsateessa tarpojia. Sietänette siksi tätä henkseleiden paukuttelua tämän artikkelin verran. Lupaamme, ettei tällainen toistu...toistu...toistu...

Paukuttelusta itse asiaan: mopon palauttaminisen jälkeen suunnattiin kohti Palawanin "pääturistikohdetta", eli El Nidoa, joka sijaitsee saaren pohjoisosissa. El Nidon kaupungin nimi tulee pääskysistä, joiden pesistä tehdään sitä kuuluisaa pääskysenpesäkeittoa. Vaikka kaupunki on SE turistikohde, on se sitä vielä aika pienessä mittakaavassa, mikä sopii tietysti meille hyvin. Matkaan lähdettiin julkisilla ja valittiin ensimmäinen aamuviiden bussi. Kuten tavallista, bussi ahdettiin aivan täyteen ja Suomen bussien kahden hengen penkillä istuu täällä kolme ihmistä, normaalisti tietysti kolme pientä aasialaista. Ja koska olemme jonkin verran suurempia kuin nämä aasialaiset, meille oli varattu noin 30cm kullekin pepulle ja Asko oli puolittain ikkunasta ulos, koska otti hartioista vastaan. Olosuhteista huolimatta olimme tyytyväisiä, ettemme lähteneet matkaan mopolla kuten olimme aluksi suunnitelleet, koska matkasta yli puolet oli päällystämätöntä tietä ja erilaista työmaata. Mopolla se olisi yksinkertaisesti ollut mahdoton matka.

El Nidossa löydettiin 7,5 euron hintainen huone rannalta, mikä oli todellinen löytö, koska hintataso oli melko korkea (ainakin meidän budjettiin). Tavattiin heti rannalle saavuttua suomalaispariskunta Tuomas ja Viivi, jotka olivat matkailleet Filippiineillä jo parin viikon verran. Tuomaksen ja Viivin, sekä kolmannen suomalaisen, Akun kanssa, vietettiin hauska ilta, kiitos vaan ja pidetään yhteyttä! Koko El Nidon aikana törmättiin muuten yhteensä seitsemään suomalaiseen, mikä onkin enemmän kuin koko aiemman neljän kuukauden matkamme aikana yhteensä. Mikä näitä suomalaisia tänne vetää???

EL Nidossa koko homman idea on tehdä erilaisia island hopping-reissuja lähisaarille. Paikalliset kalastajaveneet kuskeineen on valjastettu kuljettamaan turreja snorklausreissuille. Muutaman päivän aikana tehtiin pari eri päiväreissua. Kuvan neitiä tällainen hyppely alkoi hiukan ramasemaan. Korallit täällä on valitettavasti aika hyvin tuhoutuneita, vain muutamassa paikassa oli tervettä korallia. Liekö syynä paikallinen syanidi- ja dynamiittikalastus, jota täällä on harrastettu? Myös kalojen määrä oli yllättävän vähäinen esim. Indonesiaan verrattuna, vaikka Asko näkikin kilpikonnan snorklausreissullaan. Todellinen harmi oli myös meduusat, joita oli jostain syystä aika paljon liikkeellä, ja jotka sitten polttivat aika ikävästi. Mietittiin tässä myös, että ollaan varmaan totuttu tässä reissun aikana vähän liian hyvään, kun paikat ja maisemat alkaa tuntua aika tavanomaisilta, vaikka olis kuin matkaoppaasta. Niin sitä turtuu ja joskus tuntuu, että tässä mielessä paras matkan pituus olis vain muutama kuukausi, jolloin ei ehtis turtua paikkoihin ja säilyis muistot kirkkaampana. Mutta tämä on siis vain spekulointia, muilta osin pitkä reissu on kaikin puolin kannatettavampi. Joten ei huolta, emme ole tulossa kesken reissun kotiin.

Kyseltiin myös paikallisen sukellusfirman hintoja ja kauppasivat meille uutta liveboard-reissua, joka olis ollut 3,5 päivän reissu ja jolla olis yövytty autioilla saarille teltoissa ja sukellettu joka päivä useaan kertaan. Matka olis jatkunut Coronin saarille saakka, minne meilläkin oli aluksi suunnitelmana mennä, mutta suunnitelma kariutui saarille matkaamisen hankaluuden vuoksi. Hintaa sukellusretkelle oli melko rapeat 450 euroa per naama, minkä vuoksi jätettiin reissu heti harkinnasta pois. Ei ihan sopinut meitin budjettiin. Ja olihan hinta siitäkin syystä aika suolainen, että kyseessä ei ole normaali liveboard-meiningin vene, jossa asuttaisiin omissa hyteissä, vaan pieni paikallinen banga-kalastajavene (kuvassa), jolla vain siirrytään paikasta toiseen. Joten vähän jäi harmittamaan, mutta ehkä teemme tuollaisen reissun sitten joskus myöhemmin paikassa, jossa on varmuudella upeat sukellusvedet.

Ehdittiin myös etsiä paikan kauneinta rantaa. Löydettiin yksi varteenotettava, jolla oli vain yksi resortti, valkeaa hiekkaa ja silmiä hivelevän sininen, tyyni meri (henkselit paukkuu nyt!). Kyseinen ranta muuten on Lonely Planet Filippiinit-oppaan kannessa (rannan kärki näkyy aivan oppaan oikeassa reunassa), mikäli tämä nyt on jonkin tason meriitti. NO, katselkaa kuvista, onko tarvetta vielä käyttää photoshoppia. Valokuvia hienommista rannoista (jos sellaisa löytyy...) voi lähettää allekirjoittaneiden sähköposteihin. Upea ranta, johon ripustettiin riippumatto ja jolla vietettiin hieno päivä ilman auringonpolttamia. Eikä tällä täydellisellä rannalla tietenkään ollut myöskään meduusoja! Ainoastaan koiranpentuja ;)

Pysähdyttiin samaisella reissulla myös auringonlaskua katselemaan juuri avatttuun rantaravintolaan ja juteltiin omistajarouvan kanssa. Omistajista vaimo oli alun perin Filippiineiltä, mutta pariskunta oli asunut vuosikausia Amerikassa ja olivat nyt muuttaneet Palawanille pysyvästi. Olivat ostaneet rantatontin 40 000 dollarilla kolmisen vuotta sitten ja rakentaneet siihen upean talonsa ja nyt olivat viimeistelemässä muutamia huoneita turisteille. Halusivat myös osallistua yhteisön kehittämiseen aloittamalla projekteja, muun muassa lasten urheiluharrastusten tukemiseksi. Rouva kuitenkin kertoi, että systeemi erityisesti El Nidon kaupungissa on kovin mätä ja korruptoitunut ja paikallisen pormestarin kautta naruja vetelee käytännössä erään luksusresortin omistaja, joka haluaa vaikeuttaa muiden matkailuyrittäjien elämää ja bisnestä saadakseen mahdollisimman paljon asiakkaita. Esim. Unileverin johtaja omistaa vasta neljä rantaa täältä. Tiedä onko sitten tämä ukko, joka pyörittää El Nidon kaupunkia. Ja liekö siksi myös lentojen hinnat El Nidosta Manilaan ovat aivan järkyttävän korkeita muihin lentoihin nähden. Toivomuksena kuitenkin on, että toukokuussa pidettävät vaalit (valitaan kaikki johtajat uudelleen presidenttiin saakka) saisivat aikaan muutosta. Vaikutelma rouvan ja joidenkin muidenkin filippiinojen puheista nimittäin on, että koko maan hallinto on monilta osin korruptoitunut ja mätä. Ja nyt ei puhuta tuppeensahatuista laudoista, vaan paljon isommassa mittakaavassa tapahtuvasta kähminnästä. Kuvan kukka, henkilö tai henkilön hernepää (huomautus Marikalle) ei liity kyseiseen tapaukseen, eikä oikeastaan mihinkään, joten kyse lähinnä idioottimaisesta täytekuvasta

7 kommenttia:

Marika kirjoitti...

On se kamalaa kun tuohon kauneuteenkin voi kyllästyä. Toisaalta meidän talvikin täällä on ollut ihan superkaunis, mutta nyt jo VÄHÄN kyllästyttää tuo ainainen lumentulo. Mut oikein teille, että ette ole meille päässeet naljailemaan kurasta ja loskasta. Tosin sekin aika on edessä ja pitkään kun vaan ajatteleekin, mihin tuo kaikki lumimäärä sulaa ja miten paljoh vettä siitä tulee...arrggh...
Ihmettelin Artulle ääneen tuota venettä, että kummallisen näköinen, niin Arttu vaan tokaisi, että miten niin, ihan samanlainen kuin selviytyjissä. Niinpä niin.
Kuinka kauaksi tosta kukasta sä Asko jouduit menemään että sun pää näytti pienenmmältä kuin toi hevosen kokoinen kukka? Kilometrin päähän?! Herne siirty nenään...

Nina kirjoitti...

Tää alkoi ainakin vihertymään.. kateeksi käy! Upean näköisiä paikkoja. Lunta tosiaan on riittänyt, mutta en valita. Huhtikuussa olisi tarkoitus pakata koira ja mies autoon ja suunnata Ylläkselle laskettelemaan ja lomailemaan viikoksi. Halauksia sinne maailman ääriin!

Anonyymi kirjoitti...

katselin tuota hiekkaan hautatunutta ja ajattelin väsyneen matkamiehen olevan päiväunilla.tarkennus kuvasta näytti piskin lämmittelemässä.kyllä tuo hiekka oli aivan hiihtoon sopivaa kyllä nuo artun kommentit ovat olleet aivan oikeita teräviä.kaija se vaan pinkoo latua,että jalat kestävät sen kinabalunhuipun .tämä on vitsi.....

Asko & Irina kirjoitti...

Marika: Eikun toi kukka vaan oli TOSI iso, ihan oikeasti, ihan tosi, nyyh nyyh, ei sitä kukaan usko. Arvasin, ettei tuota kuvaa olis pitänyt laittaa :) Tuo venehän on ihan perustietoa Artulle.
Nina: Maassa maan tavalla, eli siellä hiihdetään, täällä ei. Osin käy kateeksi.
Kaija: Jos osaisin kaivaa yhtä hyvin kun noi koirat, niin tekisin samoin. Aika lepposalta näyttää. OK, eli tuopas sukset mukana, niin hiihdetään tuonne Kinabalulle tai ainakin rannalla.

Jussi kirjoitti...

Hyvältä taas näyttää rannat ja vedet!

Perhana, nyt harmittaa että loikkasin valimo hommista 'Tank House' puolelle. Tällä viikolla yksi kaveri lähtee valimo huoltokeikalle sinnepäin, Leyten saarelle (asiakas 'Pasar'). Kupari on Filippiinien merkittävä vientituote, tietysti ihmisten lisäksi!?

Noh, eiköhän noita mahdollisuuksia vielä myöhemminkin tule.

Sanokaa niille nälkäisille filippiinoille että lopettaa niiden korallien tuhoamisen ! Ja heti perään sen korruption !

Keskiviikon "hajatus":
Jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa, jopa paratiisin kolikoilla. Turistina voi nauttia vain kiiltävän puolen hohdosta ja jättää toinen puoli paikallisille.

Suuri ajattelija Suomen paratiisista ;)

Julia kirjoitti...

Moi ystävät maailmalla!!

MIKSI, oi MIKSI luin ja katsoin kuvat vaikka jutun alussa oli varoitus??? Nyt olen muuttunut punaisesta vihreäksi, HÖ!! Julmaa...!!

Tosissaan, kyllä teitä varmasti harmittaa siellä riippumatossa hengailu, kun täällä nautitaan upeista talvi päivistä. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta, -10 astetta ja lunta mukavasti. Taidan tuosta töistä lähtiessä mennä jään poikki hakaniemestä kaisaniemeen. Illalla saatan lähteä hiihtelemään paloheinään, tai sitten ihan vaan pulkkamäkeen. Joka tapauksessa menen nauttimaan mahtavasta talvesta, joita täällä ei ole ollut sitten 80-luvun jälkeen ja hyvin vaikea ennustaa koska seuraavan kerran :) Jos koskaan enää?

Ehkä ensi talvena lähdette Sveitsiin nauttimaan lumesta ja pakkasesta. Tai Länsi-Saksaan, jossa kuulema on parhaat pihvit ;)

Pitäkää lippu korkealla!

Asko & Irina kirjoitti...

Suuri ajattelija: Odottelemme sinua tänne päin lausumaan noita viisauksiasi, ehkä jokunen hippu tuosta suuresta viisaudesta siten siirtyisi myös meidän päähämme.
Julia: Me varoitettiin kyllä... Juu Saksaan on lennot jo siirretty E-Amerikan sijaan. Pihvit kyllä houkuttelis...