torstai 5. marraskuuta 2009

5.11.2009 Tamao Wildlife Rescue Center, Phnom Penh (12622km)

Teimme retken Phnom Penhin lähellä olevaan Tamaon luonnonpuistoon, jossa on vankeudesta pelastettuja eläimiä. Suurin osa eläimistä on Kambodzan eläimistöön kuuluvaa ja puiston eläimistöön kuuluu muun muassa elefantteja, tiikereitä, saukkoja, karhuja ja monia uhanalaisia lintuja. Kaikki eläimet on takavarikoitu tai pelastettu vankeudesta tai työstä kaduilla tai muualla jonne ne eivät kuulu.

Päivän mieleenpainuvin hetki oli, kun tapasimme elefantin, joka oli menettänyt etujalkansa astuttuaan metsästäjien rautoihin. Elefantilla oli käytössään jalkaproteesi, joka on melko ainutlaatuista elefanttimaailmassa. Tyytyväiseltä tyyppi kyllä näytti...

Tapasimme myös Lucky-elefantin (joka muuten maalaa tauluja ja on kuulemma Youtubessakin). Nämä kaksi elefanttia olivat hyvin eri kokoisia, jalkansa menettänyt elefantti oli vasta neljävuotias, kun taas Lucky jo iäkkäämpi ja huomattavasti suurempi. Koko oli todella kunnioitettava ja kun norsu tuli antamaan norsupusun, mielessä kävi tarinat norsujen tallaamista ihmisistä. Lucky halusi kuitenkin vain suukottaa, suukkoon piti vastata puhaltamalla kärsään.

Elefantit viedään kaksi kertaa päivässä uimaan järvelle, eikä niiden tarvitse esiintyä yleisölle mitenkään tai millään muullakaan tavalla työskennellä. Ne on siis pelastettu puistoon ja kulkevat siellä vapaana, ilman kahleita. Mukana oli kuitenkin pari hoitajaa, jotka ohjailivat elefantteja kylpypaikalle. Olipa todella upea kokemus tavata näitä eläimiä näin läheltä!

Ja hiukan ronsutietoutta: Aasian elefantti on Afrikan serkkuaan pienempi norsulaji, enimmillään noin kolmen metrin korkuinen ja 5000 kilon painoinen. Afrikannorsusta poiketen aasiannorsuista vain uroksilla on syöksyhampaat. Aasianorsun tunnistaa Afrikan serkustaan ensinnäkin siitä, että ne eivät elä samalla seudulla (!), mutta myös siitä, että aasiannorsulla on pienemmät korvat ja päässä kaksi selvästi erottujaa kyhmyä.

Päivän toinen kohokohta oli, kun pääsimme privaattivierailulle tiikerien ruokintatiloihin, jonne ne ohjattiin ruokintaa varten. Retkemme vetäjillä oli hyvät suhteet puiston henkilökuntaan ja siksi pääsimme paikkoihin, jonne normaalit vierailijat eivät päässeet. Olimme noin metrin, kahden päässä valtavista tiikereistä, jotka olivat todella nälkäisiä! Melkein olisi voinut koskettaa eläimiä (mutta siinä olis saattanut mennä käsi!), niin lähellä ne olivat. Taisi ainakin yksi valtava uros katsella meitä sillä silmällä, että tuossapa olis mehevä paisti. Sille ei nimittäin maistunut annettu liha, vaan alkoi todella hermostua häkissään.

Päivän aikana päästiin myös kokeilemaan paikallista betelpähkinää, joka on areka- eli betelpalmun hedelmä, ja jota pureksitaan täällä päin. Krimin työkaverit, tai ainakin esimiehet: hypätkää seuraavan kohdan yli! =) Pähkinän sisältämät alkaloidit kuuluvat samaan luokkaan kuin tunnetummat serkkunsa kokaiini, nikotiini, morfiini ja kofeiini. Päihdyttävä vaikutus oli vaatimaton, mutta maku sitäkin pahempi!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hih, hih, hih! toi kuva Irinasta on NIIN hyvä!! ei varmasti tarvinnut kysyä et no oliko hyvää...

t. marie

Unknown kirjoitti...

Kylläpä olette päässeet mielenkiintoisiin paikkoihin tutustumaan. Täällä sataa räntää ja talvi tekee tuloaan. Tämän hetken pääpuheenaihe Suomessa on Sikainfluenssa. Tuntuu, että aiheesta vouhotetaan mediassa liikaakin, lietsotaan ihmisiin paniikkia.. täytyy kai kuitenkin hakea se rokotus, kun sen kerran ilmaiseksi saa. Terveisiä ja pitäkäähän huoli itsestänne! ja älkää liikaa maistelko kaikenmaailman omituisia pähkinöitä ja etelän hetelmiä :)

Marika kirjoitti...

Mahtava paikka toi missä olette päässeet käymään. Täällä on tänään satanut lunta ehkä noin 10 senttiä ja maisema on niin kaunis. Pinjalla on ilmeisesti nyt sitten se sika ja luultavasti tuo otus viihtyy meillä vieraana pitempäänkin, joten tulevat päivät menee sänkypotilaita hoidellessa. Kuka niitä sitten hoitaa, jos ja kun itse sairastuu...
Pitäkää hauskaa ja nauttikaa, me nautimme täällä teidän kertomuksia lueskellen.

Asko & Irina kirjoitti...

Nina: Juu, ei tulis mieleenkaan syoda jotain epamaaraisia pahkinoita, eli pysyttelen jatkossakin munadietilla :)
Marika: Kauhiasti paranemisia kummitytolle. Toivottavasti ette tule sairastumaan. Terveisin Ruoskaseta (Asko) ja P.Ieru (Irri)