keskiviikko 16. joulukuuta 2009

5.-13.12.2009 Togean saaret, Indonesia (18718km)

Tätä kirjoittaessa kello on 05.46 paikallista aikaa, mutta omatuntoni ei vaan jätä minua rauhaan! Minun oli pakko herätä tunnustamaan syntini julkisesti heti näin aamutuimaan. Tosin, 05.15 Tomohon "keskusradion" välityksellä alkaneella aamuisella messulla oli pieni myötävaikutus heräämiseen. Ja kyse ei siis ole auringonnousun aikaan (04.45) kaikuva rukouskutsu moskeijasta, vaan ihan kristillisen kirkon oma vastaisku Islamille. Valetaan kirkontorniin megafoni ja työnnetään Mariah Carey kopio-CD laulamaan vahvarin kautta "Holy night". Holy Sh... sanon minä. Korvatulpat estää juuri ja juuri luonnonäänet, mutta sen verran syntinen sitä ilmeisesti on, että kirkon sanoma puskee kyllä iloisesti läpi. Mutta tunnustukseen: Olemme erehdyksissämme väittäneet löytäneemme paratiisin Bunakenilta. Tämä ei pidä enää paikkaansa, vaan kertoo lähinnä oman vähäiset tietomme - ylipäänsä mistään.

Tiedätte varmaan nuo matkaoppaan kuvat ja tekstit, jotka lupaavat 9 hyvää ja 10 kaunista, mutta kun pääsette perille Mallorcalle, brittipariskunnan kakara on jo vääntänyt pythonit hotellin uima-altaaseen. Ja siinä vaiheessa todella toivotte, että kyseessä oli heidän lapsensa. Kun menette kreikkalaisille sikajuhlille, pöytäviini loppuu kesken, ouzo on laimennettu ja zatsiki- ja oliivipurkeissa lukee PIRKKA. Ja väittävätpä vielä, että turkkilaiset ovat maailman ystävällisin kansa ja Torremolinos halpa! Näinhän sitä käy, kun odotukset ovat kovat ja oppaissa käytetty runsaasti värikynää (tiedän kokemuksesta).

Mutta Togean: otimme lomaa matkailusta ja mitä enempää voi lomalta vaatia! Annoin väsyneille sandaaleilleni hyvin ansaitun lepotauon ja uitin varpaitani 9 päivää/yötä hiekassa ja meressä. Kiireiset vuorokautemme täyttyivät riippumattoilusta, snorklauksesta, kalastuksesta, rantaretkistä, uintiretkistä, melontaretkistä, kookospähkinöistä, illanistujaisista, kitaran soitosta, laulamisesta, paikallisista antimista ja tietenkin täydellisestä seurasta. Ja kun joinain päivinä oikein ahkeroimme, kävimme sukeltamassa ja voi sitä kauneutta! Ja valmistihan Irri korunkin "pienellä" paikallisella avustuksella.

Tässä pieni joulunalus tervehdys kotiväelle. Hengissä ollaan. Ja kuten kuvasta näkyy: Hyvässä lihassa.Vaikea sanoa muuta kuin, että tunnelma saarella oli pienimuotoinen, autenttinen ja täydellinen. Idyllin täydensi Aka, joka perheineen piti saaren kolmatta majoituspaikkaa. Aka vei ilmaiseksi kalastusretkille, uintiretkille, teki koruja, istui iltaa viimeiseen mieheen ja heräsi aamulla ensimmäisenä kalastamaan. Akan pojat hakivat paikallisia virvokkeita (Cap Tikus, Arak, Rhum, Tuak), soittivat ja lauloivat pienimuotoisen seurueemme kanssa. Ja kaikki tämä palmujen ja täydellisen tähtitaivaan alla.

Mielelläni soisin myös teille kaikille tuon kokemuksen ja kuitenkin samalla toivon, ettei paikasta koskaan tule massaturismin kohdetta. Onneksi paikka on toistaiseksi hiukan valtavirralta syrjässä, mutta jos hiukan seikkailumieltä löytyy, niin matkustusohjeita saa pyytää...

Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Jätimme haikeat hyvästit Togeanille ja Sulawesille, sekä uskolliselle matkaseurallemme Leatitialle, nyyh nyyh. Kettu kuittaa, over and out!

Thanks to: Aka & Family (IND), Yasser (IND), Lani (IND), Charlotte & Guillaume (FRA), Sandro (FRA/CUB), Gonzages (SUI), Lani (IND/AUS) & Greg (FRA), Hugo & Valerie (FRA), Damien (IRL) & Charlotte (NZ), Manon (GER), German division (GER), and of course Leatitia (SUI) to whom we owe so much (incuding bottle of Gin). Keep in touch.

3 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Terve.

Kuvaus saaresta ja seurasta kuulostaa oikeen hyvältä. Suorastaa satumaiselta. Mutta hieman jäi epäselväksi, että oliko tämä Togean nyt se 'paratiisi'?

Toisaalta jos tätä ei nyt nimeä paratiisiksi, niin ei tarvitse taas tunnustaa:'Olemme erehdysissämme väittäneet löytäneemme paratiisin ...' ;-)

Teillä on vielä sen verran matkaa jäljellä että uusia paratiiseja löytyy varmasti. Katson nykyään pikkukakkosta ja siellä ne kertovat perheen pienimmille (ja minulle) ohjelmassa 'ISO MAAILMA' kuinka pirun iso se maailma oikein on.

Jäämme odottamaan seuraavan paratiisin löytymistä.

J

Petra kirjoitti...

YHYYYY. Täällä on ihan hirvee pakkanen. Tosi paljon lämmittää hei lukee näitä teidän juttuja ja kattella kuvia :D

Terkkuloita!

Asko & Irina kirjoitti...

Jussi: Jos tulee ristiriitaista tietoa, niin usko vaan pikku2:sta. Iso se pallo on, ei nää kuin horisonttiin täältäkään.
Petra: No muutama aste ei vielä noissa paukkumaissipakkasissa auta, pitänee parantaa tekstiä samaa tahtia kuin elohopea pakenee.