perjantai 23. lokakuuta 2009

22.10.2009 Maisia mietteitä... (12026km)

Mietteet Kambodzasta ovat tähän asti ollet jokseenkin kaksijakoiset. "Rajamuodollisuudet" olivat todella hämmentävät, kun tullialueellee päästetään kaikennäköistä velikultaa repimään matkatavarat, rahat ja passit kädestä "pienen" tipin toivossa. Kun luovutat passin viranomaisille viisumia varten, niin seuraavaksi näet sen jonkun mannen käsissä ja manne täyttää "avuliaasti" puolestasi kaavakkkeita. Ei pahalla, mutta kummallahan se kirjoitus-/lukutaito oli parempi? Viranomaiset siis antavat passisi suoraan jollekin paikalliselle taksisuharille. Meinasi Asko-poikaakin alkaa kuumottaa.

Ja sitten taas toisaalla maassa ihmiset ovat todella ystävällisiä, eikä riivaajia ole juuri ollenkaan. Ihmiset vaikuttavat nyt jopa avoimemmilta kuin viime kerralla käydessä ja hymykin lähtee todella herkästi - ja varsinkin lapset ovat tervehtimässä kovasti.

Kulttuuripuolella, jonka asiantuntija tietenkin olen (erityisosaaminen myöhäisgoottilainen myötäote) punakhmeerien aika kyllä näkyy. Ruoka- ja rakennusperinteitä on suht vaikea löytää. Muutaman perinteisen ruokalajin voi löytää ravintolan listalta ja ehkäpä jokunen ranskalaistyylin talo on VIELÄ pystyssä. Ymmärrettävää, kun muutama sukupolvi pyyhkäistiin olemattomiin ja kaikki on täytynyt aloittaa tavallaan alusta. Tällä hetkellä kylläkin rakennetaan uusia taloja yllättävänkin paljon. Pitääkö sitten olla Koskisen Sedu, jotta on varaa, sitä en tiedä.

Valitettavasti tuo rakennustyyli vaan noudattaa yhden ja ainoa paikallisen Alvar Aallon piirustuksia, eli kaikki uudet talot ovat täsmälleen samanmallisia. Maalikaupassa on tasan yksi väri ja laatoissa yksi kuvio ja lisäksi kaikkia taloja
komistaa oma bling-bling alumiini-/muovikaide.

Itse yllätyin hintatasosta, eli yllättäen asiat maksavat enemmän kuin Thaimaassa. Toisaalta kaikki vierasmajat ja ravintolat vaikuttaisivat olevan länsimaalaisten omistuksessa. Ja sitä myötä uusia ja suhteellisen hienoja. Henkilökunta
on sitten yleensä paikallista. No työtä tekemällä ei rikastu, joten toivottavasti suurin osa turistien rahoista ei valu takaisin länsimaihin.

Niin ja nämä kommentit koskee lähinnä tätä eteläistä Kambodzaa, mutta luulen, että Phnom Penh on oma maailmansa, jonne olisi tarkoitus matkata muutaman päivän sisään, varma ehkä. Riippuu lähdenkö kapuamaan paikalliselle "nyppylälle" huomenna #¤%#%#&¤/&#. Käytiin muuten mopoilemassa paikallisia nähtävyyksiä kaatosateessa, kuin Imatran ajoissa konsanaan.


Ps. #¤%#%#&¤/&# muuten tarkoittaa, että riippumaton naru katkesi kesken kirjoituksen. OIKEESTI. Ei se ole vaaratonta elämä täälläkään. Tuon jälkeen vaa'alla käynti lienee turhaa.

5 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Niin se vain länsimainen elämäntyyli potkii takaisin..
Pysykää ehjinä, pyydän.
-Hanna

Anonyymi kirjoitti...

Vähäks olin pihalla, että mikä sensuuri tohon tekstiin iski, mutta onneksi sekin selvisi loppuun päästyä. Arttu oli kiinnostunutr, että kävikö putoamisessa tietokoneelle mitään. Askosta viis...

Asko & Irina kirjoitti...

Onneksi ei käynyt koneelle mitään. Miehellä oli sen verran turvatyynyjä, ettei sillekään. Mitä nyt itsetunto koki kolauksen...
Asko lähti tänään kiipeämään nyppylälle ja mä jäin itekseni tänne kaupunkiin. Huomenna siirrytään Phonm Penhiin.

Irri

Nina kirjoitti...

Onkos teidän tarkoitus jäädä jonnekin nyt pidemmäksi aikaa, vai vaihtuuko maisema fiiliksen mukaan?
Mulla olisi ehkä ollut jo isompi jorma otsassa noiden "rajamuodollisuuksien" kanssa..
Take care, olette ajatuksissa! Täällä syksyistä ja sateista..

Asko & Irina kirjoitti...

Maisema vaihtuu fiiliksen mukaan, mutta onhan tassa aikaa runsaasti. Matkan suunnittelu pitaa sen mukaan laatia, etta kavereita tulee tammi- ja helmikuussa tiettyihin paikkoihin. Muuten fiiliksen mukaan. Taalla on kuuma ja kostea.
Pysyin yllattavankin rauhallisena rajalla, kun hermostuminen vaan lisaa sita riivauksen maaraa. Terkkuja Timpalle ja muille tutuille! Toivottavasti toissa ja muutenkin kaikki on ok.