maanantai 26. lokakuuta 2009

25.-27.10.2009 Phom Penh (12160km)

Phom Penh on osoittautunutkin iloiseksi yllatykseksi edellisen kaynnin jalkeen. Myonteiseen kuvaan saattaa myos vaikuttaa se, ettemme nyt saapuneet paikalle pimean tullen, vaan keskella paivaa. Oikeastaan kaupunki on viehattava ja ihmiset ovat kovin ystavallisia jopa taalla, keskella suurkaupunkia. Kerjalaisia on tosin aika paljon enemman kuin muualla ja surullista on, etta monet heista ovat lapsia. Bangkokiin verrattuna tama kuitenkin on pieni citi, noin 1,5 miljoonaa virallista asukasta ja epaviralliset paalle.

Kahden viikon makaamisen jalkeen, olemme lisanneet kulttuurista tietamystamme oikein kunnolla. Otettiin 6 dollarin hintainen "kiertoajelu" paivaksi yhdessa amerikkalaisen Joen (luetaan: Average Joe) kanssa. Kiertelimme siis tuk-tukilla ympari kuuluisimmat nahtavyydet. Tutustuimme Kambodzan karmaisevaan historiaan Punakhmerien vallan aikaan 1975-1979. Punakhmerit Pol Potin johdolla vangitsivat, kiduttivat ja tappoivat noin 1.7 miljoonaa khmeria tavoitteenaan tehda Kambodzasta utopistinen agraarinen maa, jossa ei olisi mitaan lansimaisia vaikutteita. Raha, koulut ja kaikki yhteiskunnan toimet lakkautettiin ja porukka ajettiin kaupungeista maalle. Opettajia, laakareita ja muita "sivistyneistoa" pidettiin yhteiskunnan loisina, joista tuli paasta eroon ja he olivatkin ensimmaisia vangittavia.

Vierailimme paikalla, jossa tuhansia ihmisia tapettiin, seka vankilassa, jossa heita kidutettiin ja kuulusteltiin. Voi sanoa, etta harvoin on nahnyt jotain niin karmaisevaa missaan. Ja pahinta on se, etta tama kaikki on tapahtunut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ja on vielakin osa paikallisten elamaa monilla tavoin. Itse paaroistoa, Pol Potiahan ei koskaan saatu haastettua oikeuteen vastaamaan teoistaan, vaan Pot ehti kuolla ennen 2000-lukua. Jossain maarin kambodzalaiset eivat siis ole saaneet asiaa edelleenkaan paatokseen. Kaynnissa on onneksi muutamia oikeudenkaynteja muita johtajia vastaan. Toivottavasti heidat saadaan tuomittua, jotta oikeus voisi edes jossain maarin toteutua taalla.

Paivaan sisaltyi myos vierailu tyrmaavan upealla temppelialueella kaupungin keskustassa. Paikassa on mm. luonnollista kokoa oleva, puhtaasta kullasta tehty Buddha, jossa on noin 3000 timanttia. Etta kylla ne kalleudet taaltakin loytyy, vaikka kansa on rutikoyhaa. Olemme myos tutustuneet Kansallismuseon aarteisiin, mutta ota niista nyt selvaa, kun oma historian (erityisesti Aasian sellaisen) tuntemus ei ole aivan huippuluokkaa. Hienolta tosin naytti.

Muuten olemme viettaneet aikaa samaisen Joen kanssa. Onnistuimme eilisen pubiryominnan aikana sattumaan ainoalle (?) kadulle, jossa oli huonomaineisia tyttobaareja. No, ne oluet tuli juotua aika pikaiseen. Voi sanoa, etta paikalliset poket kyseisessa ravitsemusliikkeessa olivat melko hyvin aseistautuneita (!).

Ruoka taalla ei ole osoittautunut erityisen herkulliseksi, mutta ehka meilla on ollut huono tuuri. Tasta oppineena vierailimme tanaan thai-ravintolassa (hei, nyt ei olla Thaimaassa!), joka osoittautui yhta varmaksi valinnaksi kuin aina.

Suunnitelmissa on huomenna lahtea kaymaan Siem Reapissa muutamaksi paivaksi ja palata sitten tanne kaupunkiin sunnuntaina, jolloin taalla alkaa suuri vesifestivaali: Dragon-melontakilpailuja, tuhansia ihmisia ympari maata ja kaikkea muutakin isoa happeninkia. Varattiin huoneet siistista hostellista jo valmiiksi. Over and out, Kettu kuittaa toistaiseksi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taas pelastitte päivän! Meinaa täällä masennus iskeä motaria edestaas kaatosateessa suhatessa, mut teidän kertomukset piristää taas hetkeksi. Kiitos!

t. marie

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän tää menee puna-khmerit pääsi jyllää kun maalla ei ole ns. arvoa länsimaille. 80-luku meni siinä sivussa sorron ikeessä ja vielä 90-luvulla paukuteltiin pommein kansaa pelon tielle.
Ei ole öljyä, ei ole muita hyödynnettäviä rikkauksia, joten annetaan kansanmurhan tapahtua. Ei nappaakkaan yllättäen maailmanvaltoja (valtaajia?) kun ei ole omaa hyötyä näköpiirissä. Kyllähän niitä demokratioita puolustetaan jos heillä sattuu polttoainetta maaperässä makaamaan...
t.jari

Liisa Lindqvist kirjoitti...

Kandee kokeilla Khmeer Currya, se on noista paikallisista pöperöistä ihan syötävää.

Joo se Tuol Slengin vankila (ex-koulu) on tosi karmiva paikka, kyl meinas aamiainen tulla ylös kun siellä kävi katselemassa niitä valokuvia.

Siellä kuninkaanlinnan alueella oli muuten yksi pytinki joka ei kuulunut joukkoon: sellainen vaalea rakennus jonka Napoleon aikanaan roudasi sinne lahjaksi - oli ollut vaimonsa joku talvipalatsi. Reilu meininki.

Terkuin Liisa & Pekka